Kihez mennénk?

"Gyertek, csatlakozzunk az Úrhoz örök szövetséggel, amely nem megy feledésbe!" Jer 50,5
"Uram, kihez mennénk?  Az örök élet igéi nálad vannak." Jn 6,68

Jeremiás épp abban a korban élt, amikor az Úrnak Izráel népével kötött szövetségét nemzedékek óta elfelejtették vagy lábbal tiporták. De melyik szövetséget is? Hiszen az Úr elsőként Ábrahámnak ajánlott szövetséget, neki adott ígéreteket. Ez teljesedett be akkor, amikor Egyiptomban volt bátorságuk a nyomorúságos rabszolgasorban Ábrahám Istenéhez kiáltani segítségért. Mózesnek is így mutatkozott be az Úr a Sínai-hegynél, amikor megjelent előtte az égő csipkebokorban. Ez a szövetség öröklődött apáról fiúra, amikor Ábrahám után Izsákkal, majd Jákóbbal is megerősítette. És ennek a szövetségnek köszönhető József csodálatos egyiptomi „karrierje” is. Ez a szövetség pecsételődött meg Mózes közvetítésével a Hóreb-hegynél, majd Dávid által megújult a Sionon elhelyezett szent szimbólumok által. Jeremiás kortársa, a gyerekként trónra került és ifjúként is bölcsnek bizonyuló Jósiás király helyezte újra előtérbe az Örökkévaló törvényét. Sajnos Júda országát ez sem menthette már meg a babiloni hódítástól és a fogságba hurcolástól. Jeremiás azonban távolabbra látott. Egy olyan szövetséget vizionált, amelyet többé senki nem tud semmissé tenni. Ám ha jól meggondoljuk, ez a szövetség előállt már Noé idejében, amikor Isten egyoldalúan kötelezettséget vállalt a teremtett világért. Jézus is minden emberért jött és halt meg. De fel is támadt. Hiszen az örök élet beszéde nála van. És ez nemcsak beszéd, hanem teremtő szó. Örök életre újjáteremtő szó. Fogadjuk be, és maradjunk meg nála!

Ábrahám, Izsák és Jákób Istene! Köszönjük Neked, hogy a kezdetektől fogva és emberemlékezet óta, nemzedékeken át megújítod a Te ígéreteidet! Köszönjük, hogy ma is részesülhetünk szavakkal ki nem fejezhető áldásaidban! Kérjük, tégy minket érzékennyé arra, hogy megbecsüljük ezt a legnagyobb ajándékot, és éljünk általa! Ámen.
Legyen veled Ábrahám Istene, az atyák Istene, Dávid és a nagy királyok Istene, a próféták Istene, aki akkor és úgy is cselekszik érted, amikor és ahogy ezt nem is érted! Ámen.

Bartha István

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

PRÓFÉCIÁK A VÉGIDŐKRŐL (Jelenések Könyve) 13. rész - Dér Katalin előadása

Déli közös ima