Isten békéje

"Fordítsa feléd arcát az Úr és adjon neked békességet!" 4Móz 6,26
"Akkor Isten békéje, amely minden értelmet meghalad, megőrzi szíveteket és értelmeteket Krisztus Jézusban." Fil 4,7 


„Figyelj rám, ha veled beszélek!” Mennyire bántva érezzük magunkat, ha valakivel szeretnénk gondolatainkat megosztani, és ő figyelemre sem méltat minket. Az újság mögül vagy teendői mélységéből egy laza ahával jelzi, hogy hallja ugyan, amit mondunk, de érezzük, hogy figyelme és teljes jelenléte nem a miénk.
A felénk fordított isteni arc az Úr teljes figyelmét, jóindulatú gondoskodását jelenti. A kapcsolat minőségét jelzi, ahogy az Úr állandóan ránk néz, szemmel tart, figyel. Fordítsa feléd orcáját az Úr, vagyis éljetek egymás színe előtt, együtt. Te és az Úr! Csakis ebben a tartós közösségben, kölcsönös egymásra figyelésben élheti meg az ember a minden értelmet meghaladó békességet, melyet e kapcsolat nélkül felfogni sem lehet. Elgondolkodtunk-e már azon, hogy sok esetben éppen az értelmünk állja útját az Isten minden értelmet meghaladó békességének? Mert mi azt gondoljuk, hogy lehetetlen, hogy nem logikus, hogy nincs valóságalapja. De Isten egészen új és más szempontokat akar érvényesíteni, ami felfoghatatlan és mégis valóságos. Így lehet megbocsátani és békességre jutni. Így lehet kiengesztelődni és nyugalmat találni. Erről a békességről így ír Montefiore: Ez a béke, mely „egyedül engesztel és erősít, amely megnyugtat és tisztán látóvá tesz bennünket, amely feloldja lelkünk nyugtalanságát, és megszabadít a kielégítetlen kívánság rabszolgaságából, amely az eredményesség tudatát nyújtja, és a maradandóság érzetét adja önmagunk és környezetünk mulandóságának közepette.” Ez a békesség pedig Krisztus miatt lehet bennünk, aki életével, halálával és feltámadsával biztosított minket Isten szeretetéről. És ez az, ami mindennél többet ér.

Uram, fel nem foghatom, miként lehet a Tőled kapott békesség minden emberi értelmet meghaladó békesség, de szeretném megtapasztalni. Neked van hatalmad arra, hogy ezt megcselekedd velem is. Ne vond meg tőlem békességed kegyelmét! Vedd el belőlem mindazt, ami akadálya békességed áramlásának. Segíts, hogy magam is hadd legyek a békességed eszköze az emberek között. Ámen.

Kőrösi Krisztina

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

PRÓFÉCIÁK A VÉGIDŐKRŐL (Jelenések Könyve) 13. rész - Dér Katalin előadása

Déli közös ima