"A Lélek az, aki életre kelt" Jn 6,63

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6
"Az élet Lelkének törvénye megszabadított téged Krisztus Jézusban a bűn és a halál törvényétől." Róm 8,2

A törvény mindenkor olyan számunkra, mint egy tükör. S mi is a tükör funkciója? Felfed, megmutat, fontos és pontos információkat ad rólunk, leginkább a küllemünkről. Segítségével megtudhatjuk, hogy épp kócosak vagyunk, félrecsúszott a nyakkendőnk, elmaszatolódott a sminkünk, vagy épp folt van a ruhánkon, vagyis leplezetlenül megmutat bennünket önmagunknak. Rávilágít hiányosságainkra, megmutatja hibáinkat, de azok helyrehozatalában egy tükör képtelen segítséget nyújtani.
Pál apostol, aki egykor írástudóként az isteni törvény minél alaposabb megismerésén és maradéktalan betartatásán fáradozott, a feltámadott Krisztussal való találkozás után már mindezt mint a bűn és a halál törvényét nevezi meg. Hiszen már e törvény puszta léte magában hordozza és kíméletlenül fejünkre is olvassa az ítéletet, de a betartásához nem tud segítséget nyújtani.
Éppen ezért Pál az élet Lelkének törvényéről ír, melyet nem kőtáblákról vagy törvénykönyvekből ismerhetünk meg, hanem Krisztus értünk vállalt áldozata árán. Emiatt már nem kell a bűn és a halál törvényének igája alatt roskadoznunk, nem kell a hibáink, hiányosságaink miatt szenvednünk, vagy azok lehetetlen helyrehozásán fáradoznunk. Mert mit is jelent számunkra az élet Lelkének törvénye? Azt, hogy a tükör által azért tér vissza hozzánk a kép, hogy mi magunk is visszatérhessünk ahhoz, akinek képére teremtettünk, aki élete árán megváltott, s munkájával megszentel mindannyiunkat!

Élet Lelke, áradj köztünk,
kegyelmedre szomjazunk.
Életünkkel adunk hálát,
Imád ajkunk, szent Urunk.
Áldást kérünk életünkre,
tudjuk, célod van velünk.
Kezed óv majd minden bajban,
Szeretetben élhetünk.
Jézus, kérünk, vezesd néped,
mikor elvétjük a célt.
Megtört szívvel hívunk Téged,
áldott véred ad reményt.
                    Élet Lelke, dalszöveg, részlet)

Asztalos Richárd

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

PRÓFÉCIÁK A VÉGIDŐKRŐL (Jelenések Könyve) 13. rész - Dér Katalin előadása

Déli közös ima