Uram, tarts meg minket a Te hűségedben!

"Mi is az Urat akarjuk hát szolgálni; bizony, ő a mi Istenünk!" Józs 24,18
"Sokan egy test vagyunk Krisztusban, egyenként pedig egymásnak tagjai. Mert a nekünk adott kegyelem szerint különböző ajándékaink vannak." Róm 12,5–6

Történelmi pillanat. Józsué hitvalló beszéde után közfelkiáltással szavaz a nép: „Mi is az Urat akarjuk szolgálni; bizony, ő a mi Istenünk!” Ezt a történelmi eseményt „sikemi országgyűlés” néven szokás emlegetni, de ebben a korban még nem beszélhetünk a mai értelemben vett parlamentarizmusról, felelős honatyákról, elkötelezett államférfiakról. Abban az időben nem volt király Izraelben, mindenki azt csinálta, ami neki tetszett - így jellemzi a kort a Bírák könyve (Bír 17,6).
A pusztai vándorlás böjtös évtizedei után rászakadt Izraelre a kánaáni kultuszok borzongatóan színes világa. Imponálóan félelmetes férfi istenségek (Baál) és ellenállhatatlanul érzéki női istenségek (Asera) tarják bűvöletükben az esendő népet. Az országgyűlésen még lelkes hitvallók a hétköznapok sodrában feledték Istennek tett hűségesküjüket. Mózes és Józsué után hasonlóan karizmatikus vezetőkre lett volna szükség, de sem a bírák, sem Izrael későbbi királyai nem voltak ilyenek. Jósua késői utódaként jött el világunkba Jésua, a „kegyelemmel teljes”, azaz karizmatikus Messiás. Megváltó kegyelmével és Szentlelke ajándékaival egy testté formálta és a mai napig formálja népét szerte a világon.
A kihívás ma is ugyanaz: sokféle vonzás és kísértés között kell megvallanunk, megélnünk Isten iránti hűségünket, Krisztusba vetett bizodalmunkat, hogy a Lélek ajándékait felhasználva hitelesen jelenítsük meg Krisztus szeretetét a világban.

Úr Jézus Krisztus! Te hozzánk hasonlóan kísértést szenvedtél minden tekintetben. Mindvégig hű maradtál Atyádhoz, így győzedelmeskedtél a Gonosz felett. Mi gyengék vagyunk, újra és újra elbukunk, mégis általunk építed országodat ebben a világban. Kereszthalálod által kiváltottál minket a bűn rabságából, hogy szabadon élve kiábrázolódjon rajtunk a Te lényed. Szájad lehetünk az evangélium hirdetésében, lábaid lehetünk a missziói szolgálatban, kezeid lehetünk a szeretet cselekvésében. Áldunk ezért! Ámen.

Győri Gábor

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

PRÓFÉCIÁK A VÉGIDŐKRŐL (Jelenések Könyve) 13. rész - Dér Katalin előadása

Déli közös ima