A szövetség megköttetett.

"Ó, Uram, nagy és félelmetes Isten, aki hűségesen megtartod a szövetséget azokkal, akik szeretnek téged, és megtartják parancsolataidat! Vétkeztünk és bűnbe estünk." Dán 9,4–5
"De ahol elhatalmasodott a bűn, ott túlárad a kegyelem." Róm 5,20b

Isten a teremtésben szövetséget kötött az emberrel, s ezt a szövetségkötést többször meg is erősítette a történelem folyamán. A világmindenség minden pillanata arról szól, hogy Isten a maga oldaláról teljesen és tökéletesen betartotta, amit ígért és vállalt.
A szövetségkötés másik résztvevője, az ember viszont nem így tett, hanem újra és újra átlépte, semmibe vette a szövetség pontjait. Más isteneket kezdett imádni, gyűlölettel lett tele a szíve és az élete, átírta és kétségbe vonta a szövetség szövegét, majd azt is megkérdőjelezte, hogy egyáltalán létezik-e az az Úr, akivel a szövetség megköttetett...
A jog világában súlyos következményei vannak egy szövetségkötés ilyen durva megsértésének, s ez még inkább így van az Isten világában. A földi jog szerint pénzbüntetés, börtönbüntetés jár ilyen esetben, Isten országában pedig még ennél is sokkal súlyosabb a büntetés: először kiűzetés a Paradicsomból, majd kiűzetés a mennyországból.
Ha Isten érvényesítené ezek a szankciókat, akkor rettenetes lenne az életünk, de ő - bár nem tartottuk be ígéreteinket - egészen különleges módon mentette meg az embert: bőségesen kiárasztotta ránk kegyelmét!
De ez nem mindenkit elöntő, „olcsó kegyelem”! Csak azoké, akik megbánják a szövetség sárba tiprását, és készek elfogadni Jézus megváltó halálát. Ez kell ahhoz, hogy egy - immár új - szövetség legyen Isten és az ember között. Ez kell ahhoz, hogy köztünk és Isten között személyesen helyreálljon a rend!

Urunk, Istenünk! Köszönjük, hogy Te nem hűtlenségünkre nézel, hanem egyszülőtt Fiadra, aki kész volt keresztre menni, hogy helyreállítsa a velünk kötött szövetségedet. Kérünk, add, hogy ne éljünk vissza ezzel a kegyelmeddel, hanem a Te igédet megtartva tudjunk élni a Te dicsőségedre és embertársaink javára! Ámen!

Deák László

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

PRÓFÉCIÁK A VÉGIDŐKRŐL (Jelenések Könyve) 13. rész - Dér Katalin előadása

Déli közös ima