Királyi méltóság

"Az Úr uralkodik örökkön-örökké!" 2Móz 15,18
"A tanítványok egész sokasága örvendezve fennhangon dicsérni kezdte Istent mindazokért a csodákért, amelyeket láttak, és ezt kiáltották: Áldott a király, aki az Úr nevében jön! A mennyben békesség és dicsőség a magasságban!" Lk 19,37–38

Úr, uralkodás, uralom - ókori, középkori kifejezések. Abból az időből, amikor az emberek még abban a tudatban éltek, hogy létezik egy teremtettségünktől fogva legitim, hierarchikus berendezkedés az emberi világban. Van, aki úrnak születik, van, aki szolgának, van, aki a kettő közé. Nagy ritkán lehetséges átjárás. Ha például valaki az érdemeivel eléri, hogy feljebb lépjen egy fokozatot, például rabszolgából szabad polgárrá legyen vagy polgárból úrrá, urasággá. És természetesen vissza is lehet csúszni.
A mi világunkban azonban már szinte évszázados hagyománya van az alapelvnek, miszerint minden ember egyenlő jogokkal születik. Hogy ennek megfogalmazásakor ez csak a szabad, fehér {...} férfiakra vonatkozott, nem von le semmit az érvényéből. Hiszen ez volt az első lépcső, melyet követett a rabszolgák felszabadítása, majd a nők és később a feketék egyenjogúságának kimondása. Ép elméjű ember inkább szégyenkezik, hogy ez mennyire közeli múlt, mintsem sóhajtozik azon, hogy hová jut így ez a világ.
Mégis vannak urak ma is. Urizálók mindenképp. Sőt, ha tehetnék, uralkodnának is. Legalábbis szeretik leuralni a másikat. Erőfölényt fitogtatni, bátran csalni, magabiztosan hazudni, einstandolni, rabolni, fosztogatni, osztogatni, ostobaságaikat videóra venni és még büszkének is lenni rá. Ilyenkor azért mégis jó arra gondolni, hogy a Biblia szövegei az ókorban születtek, amikor még valódi érvénnyel bíró jelentése volt egy ilyen mondatnak: „Az Úr uralkodik..."
Az Örökkévaló Király saját képmására alkotott téged; ő ad részt neked a mennyei királyságban!
Ismerd fel az Örökkévaló Királytól kapott valódi méltóságodat!
Ő szabadít fel téged a hozzád hasonlóan istenarcú embertársad önzetlen szolgálatára!
Ő szabadít fel téged minden emberi szolgaságból és megaláztatásból!
Ő, aki cselédeddé és bűnbakoddá lett, igazi uralkodóvá tesz téged a gonosz vágyak felett!
Övé a dicsőség, tied a békesség - örökkön örökké! Ámen.

Bartha István

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

PRÓFÉCIÁK A VÉGIDŐKRŐL (Jelenések Könyve) 13. rész - Dér Katalin előadása

Déli közös ima