Mária és/vagy Márta?

Május 21.
"Mártának volt egy Mária nevű testvére, aki leült az Úr lábához, és hallgatta beszédét." (Lk 10,39)

A vendéglátásnak a Bibliában nagyon fontos szerepe van. Márta pedig jó példája annak, mit is jelent jó vendéglátónak lenni. Meghívta Jézust a házába, ahol testvérével, Máriával élt együtt. Jó háziasszonyként sürög-forog vendége körül, hiszen ez egy nő dolga. Habár ezt Mária is tudta, ő mégis Jézus lábához ült le, hogy hallgassa beszédét. Majd Márta elkezd panaszkodni Jézusnak: "Uram, nem törődsz azzal, hogy a testvérem magamra hagyott a munkában? Mondd hát neki, hogy segítsen!" "Márta, Márta, sok mindenért aggódsz és nyugtalankodsz, pedig kevésre van szükség" - jött Jézus válasza.

A probléma nem az, hogy Márta vendéglátóként szolgálta Jézust, hanem, hogy közben aggódott és nyugtalankodott, s emiatt nem tudott a vendéglátás legfontosabb aspektusára: a vendég személyére, szavára figyelni.
Olyan világban élünk, ahol a határidők és elvárások terhe nyomaszt minket. Próbáljuk az alapján mérni értékünket, hogy mennyire vagyunk elfoglaltak, mennyi mindent érünk el, és mennyire sikerül mások elvárásainak megfelelnünk. Ezért sokan azonosulni tudunk Márta karakterével. Aggódunk és nyugtalankodunk, pedig Jézus mondata nekünk is szól: "De aggódásával ki tudná közületek meghosszabbítani életét csak egy perccel is?" (Lk 12,25) Tudjuk, hogy az aggódás nem válik javunkra, és hogy a legtöbb esetben olyan dolgok miatt nyugtalankodunk, amelyek életünk egészére nézve jelentéktelenek, mégsem tudjuk elengedni azokat.
Szolgálni akarjuk munkahelyünket, családunkat, a körülöttünk élőket, és igen, magát az Urat is. Hiszen "Mártákra", hűséges munkatársakra szükség van. Ez azonban veszélyessé válhat, ha a sok elfoglaltság elveszi időnket az Úr szavának hallgatásától, és Mártához hasonlóan aggódóvá és nyugtalanná válunk. Jézus igéje nélkül nem leszünk képesek szolgálni.
Jézus ezért ma is hív téged, hogy szánj rá időt, és hallgasd meg szavát. Nála erőt tudsz meríteni feladataidhoz, küldetésedhez. Válaszd a jó részt!
Szerző: Török Anett

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

PRÓFÉCIÁK A VÉGIDŐKRŐL (Jelenések Könyve) 13. rész - Dér Katalin előadása

Déli közös ima