Az irgalmasság isteni erénye




Istenünk, irgalmas Atyánk, aki kinyilatkoztattad szeretetedet
Fiadban, Jézus Krisztusban és kiárasztottad ránk
a Vígasztaló Szentlélekben. Terád bízzuk ma a világ és
minden ember sorsát. Hajolj le hozzánk, bűnösökhöz,
gyógyítsd meg gyöngeségünket, győzz le minden rosszat,
engedd, hogy a föld minden lakója  megtapasztalja irgalmadat,
hogy Tebenned, Szentháromság egy Isten, mindig megtalálja
 a remény forrását.  Örök Atya, Fiad fájdalmas szenvedéséért

és feltámadásáért irgalmazz nekünk és az egész világnak. Amen!

Május 27.
"Boldogok az irgalmasok, mert ők irgalmasságot nyernek." (Mt 5,7)


Légy irgalmas először is azokhoz, akik hozzád legközelebb állnak. Nagyon közel van hozzád a házastársad, szüleid, gyermekeid. És mert nagyon közel vannak, a hibáikat is nagyon jól látod. Szinte nyitott könyv előtted az életük. Nem tudják vagy már nem is akarják takargatni előled a bűneiket. Te pedig egyre keményebben fogalmazod meg a véleményedet róluk. Kemények a szavak, talán igazak, de szeretetlenek. Légy irgalmas hozzájuk, fogadd el őket.
Légy irgalmas a vezetőidhez. Vannak föléd rendelt emberek a munkahelyen, az államgépezetben, a politikában. Nem könnyű alávetni az akaratunkat, a gondolatainkat, a céljainkat más embereknek. Olyanoknak még kevésbé, akikkel sok mindenben nem értünk egyet. Tételezzük föl, hogy jó szándék vezeti őket, és javunkat akarják. Légy irgalmas munkájukat és magatartásukat vizsgálva, mert Isten azért állít föléd vezetőket, hogy így is rendet tartson a világban.
Légy irgalmas minden emberhez. Olyan sok emberrel találkozunk naponta. Olyan sok kimondott szót hallunk, cselekedetet látunk. Ha nem keresünk, még akkor is találunk bőven másokban tévedést, bűnt, hibát, ítéletünkre méltó dolgot. Ne rontsd el a napod, a kedved, az életed azzal, hogy úgy látod az embereket, mintha a pokolban járnál.
Igen, azért veszed észre olyan gyorsan a másik bűnét, mert ugyanazok a bűnök benned is megvannak, ezért minél inkább elítéled őt, annál inkább elítéled magadat is. De fordítva is igaz; minél inkább irgalmas vagy embertársaiddal, annál inkább fog irgalmazni neked is az Isten. Ha Jézus is olyan irgalmatlan lenne, mint amilyenek mi vagyunk egymáshoz, bizony nem sok esélyünk maradna az utolsó ítéletnél. De ő az ítéletét úgy mondta ki a bűneinkre, hogy felvitte azokat a keresztre.
Légy irgalmas, hogy Isten neked is irgalmazhasson.
Szerző: Mekis Ádám

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

PRÓFÉCIÁK A VÉGIDŐKRŐL (Jelenések Könyve) 13. rész - Dér Katalin előadása

Déli közös ima