Csak Istenben van a mi reményünk! " Örüljetek az Úrban mindenkor; ismét mondom, örüljetek!" Fil 4,4

Október 18.
"A reménység Istene pedig töltsön be titeket a hitben teljes örömmel és békességgel, hogy bővölködjetek a reménységben a Szentlélek ereje által." (Róm 15,13)
A reménység új értelmezést kap Pál révén. Isten új karaktert (tulajdonságot) hordoz: ő a reménység eredete, és ő a tárgya a reménynek. A keresztény élet azt jelenti, hogy elhagyjuk a régit, újat kezdünk. A hívőség nem tudja, hova vezet az út, de halad előre reménységgel, a Szentlélek erejével.
Pál imádkozik, hogy Isten töltse be a követőit (hallgatóit) örömmel és békével. Az öröm Pál nagyszerű koncepciója, amely a hithez kapcsolódik, és a "Lélek gyümölcseinek" a része. (Pál írásaiban 21-szer fordul elő, míg más újszövetségi írásokban nem fordul elő, kivéve Jánosnál 9-szer.) A béke és az öröm együtt jár. Különösen a keresztény öröm és béke lehetetlen Krisztusban való hit nélkül.
Pál továbbmegy, imádságának célja: "Bővölködjetek reménységben." Ne csak legyen tele a reménység kosara, de csorduljon is túl! (Angolul: you may overflow.) A "reménység Istene" adja ezt, tehát nem lehetetlen.
"Nem lehet reménységünk, csak hit által; elfordulni a múlttól, amely a miénk, amelyet mi birtoklunk, s a jövő a teremtő és megmentő Istené, akire rábízzuk magunkat hittel." (Morris: The Epistle to the Romans, 507. o.)
Remélni nem lehet, csak hittel! A keresztény élet alapja a reménység, amely mindig összekapcsolódik a hittel.
A remény mindig "a Szentlélek ereje" által értelmezhető. A hívő reménytapasztalása mindig a Szentlélekhez kapcsolódik, és sohasem pusztán személyes eredmény, teljesítmény. A remény Isten ajándéka a Szentlélek által.
A remény nem egyenlő a megalapozatlan optimizmussal! A hívő minden reménye Istentől van.
Ezért mondhatja Pál: Isten a reménység Istene.
Szerző: Molnár Erzsébet

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

PRÓFÉCIÁK A VÉGIDŐKRŐL (Jelenések Könyve) 13. rész - Dér Katalin előadása

Déli közös ima