2015.10.25. vasárnap: ÉVKÖZI 30. VASÁRNAP

Sírva jön népem, van köztük vak és sánta, irgalommal hozom őket vissza



Evangélium: Mk 10,46-52

Ezután megérkeztek Jerikóba. Amikor kiment Jerikóból tanítványaival és a nagy sokasággal, a vak Bartímeus, Tímeus fia az útfélen ült és kéregetett. Amint meghallotta, hogy a Názáreti Jézus az, elkezdett kiáltozni: ,,Jézus, Dávid Fia! Könyörülj rajtam!’’ Sokan leintették őt, hogy hallgasson. Ő azonban annál jobban kiáltozott: ,,Dávid Fia! Könyörülj rajtam!’’ Jézus megállt és megparancsolta, hogy hívják őt eléje. Erre odahívták a vakot, ezekkel a szavakkal: ,,Bízzál! Kelj föl, hív téged!’’ Mire az ledobta köntösét, felugrott és odament hozzá. Jézus megszólította és megkérdezte: ,,Mit akarsz, mit cselekedjek neked?’’ A vak azt felelte neki: ,,Mester! Hogy lássak!’’ Jézus erre azt mondta neki: ,,Menj, a hited meggyógyított téged.’’ Erre azonnal látni kezdett, és követte őt az úton.

Minden alkalommal rácsodálkozom ennek az Igének az erejére, gazdag tanítására. Felkiáltása, amely azóta a Jézus-ima néven ismert, tanúságtétel Jézusról, a Messiásról.  Honnan vette ezt ez a vak koldus?
S mikor leintik, hogy ne keltsen zavart, még hangosabban kiált fel. Nem bizonytalankodik. Bennünk is megvan ez a bizonyosság?
Azt hiszem, Székely János atyától veszem, hogy abban az időben a köntös drága és fontos ruhadarab volt, különösen egy vaknak. Ennek a koldusnak talán ez volt az egyetlen értéktárgya. S amikor meghallja Jézus hívását, eldobja azt. Ha minket hív Jézus, mennyire tudjuk elengedni a "köntöseinket"?
Jézus kérdésében: "Mit akarsz. mit cselekedjek neked?" egy bensőséges hang szólal meg. S a válasz értelme, horizontja egyetemessé tágul: Mester, hogy lássak!
Indokolt-e ez a kérés  a mi ajkunkon is?
Jézus válasza ma is, rád is, rám is épp így érvényes lehet.
Erre azonnal látni kezdett, és követte őt az úton.
Naponta állhatatosan kiáltasz-e Jézus hívására: Uram, add, hogy ma lássak! Lássam meg azt, akit rám bíztál segítségben, vígasztalásban, megvallásban, szeretetben! S amikor meghallgatja kérésed, észreveszed-e, hálás vagy-e, dicsőíted-e Őt?
S a nap kezdetén eltökéled-e magadban: ma Őt követem az úton!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

PRÓFÉCIÁK A VÉGIDŐKRŐL (Jelenések Könyve) 13. rész - Dér Katalin előadása

Déli közös ima