Tanúságtevő vagy és próféta!

OLVASMÁNY Jónás próféta könyvéből
Az Úr másodszor is szólt Jónáshoz:
„Kelj fel, menj el Ninivébe, a nagy városba, és hirdesd azt, amit majd mondok neked!” Jónás fölkelt, és elment Ninivébe az Úr parancsa szerint. Ninive nagy város volt, három napba telt, míg az ember végigment rajta. Jónás bement a városba, egy napi járásnyira, és hirdetni kezdte: „Még negyven nap, és Ninive elpusztul!”
Ninive lakói hittek Istennek. Böjtöt hirdettek, nagyok és kicsik egyaránt (bűnbánati) zsákruhát öltöttek.
Amikor a szózat eljutott Ninive királyához, ő is leszállt trónjáról, levetette palástját, és zsákruhába öltözve hamuba ült.
Aztán a király és a főemberek parancsára kihirdették és elrendelték Ninivében: „Ember és állat, ökör és juh semmit se egyék, ne legeljen, és vizet se igyék. Öltsön zsákruhát ember és állat, és harsány hangon könyörögjön az Istenhez. Mindenki hagyja el gonosz útjait és a rosszat, amit a keze végbevitt. Ki tudja, hátha irgalmas lesz és újra megbocsát az Isten, lecsillapul izzó haragja, és nem kell elvesznünk!”
Isten látta a bűnbánó cselekedeteiket, és azt is, hogy milyen komolyan veszik megtérésüket. Ezért nem is bocsátotta rájuk azt a pusztulást, amelyet büntetésükre tervezett.

Jón 3,1-10


† EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Egyszer Jézus köré sereglett a csodaváró tömeg, de ő így szólt hozzájuk: „Ez a nemzedék gonosz nemzedék. Csodajelet követel, de nem kap más jelet, mint Jónás próféta jelét. Ahogy Jónás jel volt a niniveieknek, úgy lesz az Emberfia is jel ennek a nemzedéknek. Az ítéleten majd ezzel a nemzedékkel együtt megjelenik Dél királynője is, és helyeselni fogja elítélésüket, hiszen ő a föld végéről is eljött, hogy hallgathassa Salamon bölcsességét; itt pedig nagyobb valaki van, mint Salamon.
Ninive lakói is ott lesznek az ítéleten ezzel a nemzedékkel együtt, és helyeselni fogják a megbüntetését, mert ők Jónás szavára bűnbánatot tartottak; itt pedig nagyobb valaki van, mint Jónás.”

Lk 11,29-32


A népszavazáson a magyarországi népesség  kb.76%-a vallotta kereszténynek magát.
De mit jelent valójában ez a név? A név, amiért az őskeresztények kiéheztetett oroszlánok elé álltak, amiért ma a Közel-Keleten készek vállalni a halált?
Tanúságtevők, az Örömhír prófétái a pogány világban.
Jónás "rühellé a prófétaságot"   Közülünk van, aki nem rühelli? Aki kész meggyőződéssel megvallani keresztény hitét a világban?
A zsidó nép és az asszír nép között a kapcsolat igen csak zord volt.
Akarhatta-e, remélhette-e tiszta szívvel egy hithű zsidó egy hódító, kegyetlen pogány város megtérését? De Isten akarta. Jónás elhívásával jelzi Isten, hogy Ő minden népet üdvösségre akar vezetni. A ninivei misszió figyelmeztetés a választott nép számára. De számunkra is. Isten felénk is kinyújtja a kezét. Felkínálja irgalmasságát. De nagyon veszélyes ezzel visszaélni.
Még negyven nap, és Ninive elpusztul!”
Vajon mi érezzük-e, meghalljuk-e a sürgetést a megtérésre? Életmódunkban, hétköznapi erkölcseinkben, szavaink megtisztításában, emberi kapcsolataink állapotában? Isten figyelmeztet.
Ne játszd el a "negyven napod" esélyét!
Használd ki Isten irgalmasságát! Különben :
Irgalom nélkül sújtja az ítélet azt, aki nem gyakorolt irgalmasságot
Mi pedig úton vagyunk.   A megtérés, a szentté válás útján.  Ahol nem az a fontos, hogy hányszor botlunk meg, hanem csak egyedül az, hogy minden nap újra tekintsünk Jézusra, és Vele induljunk el az Ő szent nevének győzelmében!















+

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

PRÓFÉCIÁK A VÉGIDŐKRŐL (Jelenések Könyve) 13. rész - Dér Katalin előadása

Déli közös ima