Merj nagyot kérni!

"Az Úr teljesítette kérésemet, mellyel hozzá folyamodtam." 1Sám 1,27
J"ézus mondja: " Kérjetek, és adatik nektek, keressetek, és találtok, zörgessetek, és megnyittatik nektek." Mt 7,7

Sámuel édesanyja, Anna csodálatra méltó személy. Az csak egy dolog, hogy „kért és kapott". De mit kért és hogyan? És milyen megaláztatást tűrt el érte? És mennyire komolyan gondolta fogadalmát! Őszintén szerette a férje, akinek több felesége is volt ugyan, de esze ágában sem volt aszerint „rangsorolni" szerelmeit, hogy melyikük szül neki fiút. Ilyen gyengéd és megértő férfit manapság nagyítóval kellene keresni a magukat büszkén monogámnak vallók között is.
Anna mégsem nyugodott bele, hogy nem adhat életet egy gyermeknek. Annyira belefeledkezett az imádságba, hogy Éli főpap részegnek hitte. És ő nem sértődött meg, hanem alázatosan feltárta szíve titkát. Isten áldása és ígérete pedig ezen a megfáradt és megítélt, öreg papon keresztül is hatékonyan eljutott Annához. Végre áldott állapotba került, és fiút szült, ahogy kívánta. És nem feledkezett meg imádságához fűződő ígéretéről sem. Valóban felajánlotta a gyereket Isten szolgálatára. Sámuel - nevének jelentése is ez: `Isten meghallgat`.
Bár az Atya ismeri szívünk minden titkát, Jézus mégis arra biztat, hogy legyen bátorságunk „zaklatni” őt. A hamis bíróról szóló példázatban Jézus a mennyei Atya tökéletes ellentétét mutatta be: ha egy korrupt és se Istent, se embert nem ismerő szélhámos, csak hogy békén hagyják végre, képes igazságos cselekedetre, akkor a mennyei Atya, aki mindig azt figyeli, miben járhatna gyermekei kedvében, mennyivel inkább megérdemli a rendszeres és alázatos megszólítást?!
Istenem! Köszönöm, hogy ismered minden titkos gondolatomat! Előled nem rejthetem el vágyaimat, reményeimet, zúgolódásaimat sem! Nincs olyan ember, aki előtt ne szégyellném magam, és akivel úgy meg tudnám beszélni életem dolgait, ahogyan Te engeded és várod! Kérlek, adj nekem is halló fület, hogy ne csak a saját hangomat halljam, hanem a világ zajában megértsem és felfogjam a Te szavadat, és legyen bátorságom követni is azt! Szeretlek, Uram! Ámen.

Bartha István

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

PRÓFÉCIÁK A VÉGIDŐKRŐL (Jelenések Könyve) 13. rész - Dér Katalin előadása

Déli közös ima