Tökéletesség (de milyen?)

"Ti azért legyetek tökéletesek, miként a ti mennyei Atyátok tökéletes." Mt 5,48


Vedd meg a terméket, melyet kínálunk, tegyél meg ilyen vagy olyan dolgokat, és tökéletessé lehetsz! Legyél mindig tökéletes! Ezt sugallják a reklámok, ezt várja el tőlünk a munkaadónk, a családunk és rengeteg ember vagy helyzet.
Legyél tökéletes! A folyton megfelelni akarás érzése eléggé nyomasztó tud lenni, ezért meglepő, hogy a Szentírás is a tökéletesség követelményének mércéjét állítja elénk: „Ti azért legyetek tökéletesek, miként a ti mennyei Atyátok tökéletes.” Mit kezdjünk egy ilyen felszólítással, mely azt sugallja, hogy az az Isten, akitől a legtöbb empátiát várnánk, szintén a tökéletességet várja tőlünk?
Ki is lehetne tökéletes Istenen kívül? A Szentírás eredeti szövegébe kutakodva megérthetjük, hogy akár még mi is…
Az itt szereplő görög szó, a teleiosz annyit jelent, hogy „célba ért”, „befejezett”, „teljes”. Hitünk szerint az életünk fő célja és „kiteljesedése” az üdvösség elnyerése. Ennek pedig egyetlen feltétele van, a hit. A hit abban, hogy ebben a töredékes és törékeny világban van nekünk egy tökéletes Istenünk. Ha ezt hisszük, egyszer célba ér, befejezett és teljes, azaz tökéletes – a ma még igencsak tökéletlennek tűnő – életünk is.

Istenünk, töredékes az ismeretünk, és tökéletlenek vagyunk, mégis hisszük, nem tudjuk nem hinni, hogy Te tökéletes vagy, és tudod, mi miért történik az életünkben. Ámen.

Heinrichs Eszter

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

PRÓFÉCIÁK A VÉGIDŐKRŐL (Jelenések Könyve) 13. rész - Dér Katalin előadása

Déli közös ima