Élj a mában

Íme, most van a kegyelem ideje! Íme, most van az üdvösség napja! 2Kor 6,2



Az egész Biblia egyik legizgalmasabb, legprovokatívabb szava a „most”, a „ma”!
Gyakori kísértésünk, hogy a múltba menekülünk, nem véletlenül divatos napjainkban a „retró” életérzés, a nosztalgikus visszavágyódás a múltba, amikor minden szebb és jobb volt…
Ugyanilyen kísértés lehet az előremenekülés a jövőbe: sokan a sci-fik világában próbálják elfelejteni a jelen kihívásait.
De a mi Urunk így mutatkozik be Mózesnek az égő csipkebokornál: „Vagyok, aki vagyok!”
Ő a jelenlévő, aki biztat, hogy ne meneküljünk se a múlt, se a jövő álomvilágába.
Ne féljünk a jelentől, amelyben ő ma is jelen van. Erre döbben rá Jákób is, amikor álmából felébred: „...az Úr van ezen a helyen, és én nem tudtam!”
Ő az örök Vagyok, a jelenlét, a Lélek-jelenlét Istene, aki itt és most cselekszik. Erről szólt már a karácsonyi evangélium a betlehemi mezőkön: „Üdvözítő született MA néktek…” Ez az örömhír töltötte be Zákeus otthonát, amikor Jézus kijelentette: „MA lett üdvössége ennek a háznak…” Ezért biztat így az apostol: „MA, ha az ő szavát halljátok, ne keményítsétek meg a szíveteket…”
Richard Rohr ferences szerzetes „Most” című könyvében így bátorít: „A közvetlen kapcsolat a pillanattal a legszabadabb út az isteni egyesüléshez… a jelenlétnek van a legnagyobb esélye találkozni a Valódi Jelenléttel.”
Ragadjuk meg a mai nap minden pillanatában ennek az isteni jelenlétnek az ajándékát!

Örökkévaló Istenünk! Köszönjük, hogy Te több vagy, mint a múlt fakuló emléke és a jövő homályos ígérete. Itt és most vagy jelen, ez a nap is a Te ajándékod!
Nyisd meg szemünk, hogy meglássuk a mai nap minden olyan pillanatát, amikor Te keresel minket, mert találkozni akarsz velünk. Lehet, hogy különböző eseményeken és embereken keresztül tapasztalhatjuk meg a Te szeretetedet, és lehet, hogy rajtuk keresztül szolgálhatunk Neked.
Nyitott szívvel, hálás örömmel várjuk meglepetéseidet!
Ámen.

Gáncs Péter

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

PRÓFÉCIÁK A VÉGIDŐKRŐL (Jelenések Könyve) 13. rész - Dér Katalin előadása

Déli közös ima