Mi is az a szabadság?

Hosszú évek óta már, hogy augusztusban megrendezésre kerül a Sziget fesztivál. Majd´ négyszázezren fordulnak meg egy hét alatt a gigantikus rendezvényen, amelynek egyik mottója így hangzik: a szabadság szigete (island of freedom). A résztvevő fiatalok számára ennél nincs is vonzóbb reklám - nemhiába, ravaszak a szervezők. Egy hely, ahol szabadon lehet alkoholizálni, drogozni, bárkivel egyéjszakás kalandba keveredni, őrjöngeni a szinte pokolian dübörgő koncerteken. Ez lenne a szabadság? Egy szigeten, igen drága belépő fejében sodródni a mérhetetlenül kicsapongó tömeggel, kábult állapotban...? Ez inkább rabság. A káros szenvedélyek rabsága. Amibe ha belekóstol egy kiforratlan személyiségű fiatal, hosszú időre nem tud tőle szabadulni. A sátán fogságába kerül. 
A Krisztusban szabaddá vált ember nem vágyakozik ilyen életre. Aki megérti az ő váltságművét, és egyben felismeri a sátán erejét és a vele szembeni tehetetlenségét, az a Krisztus által felajánlott szabadság után fog vágyódni. De milyen ez a szabadság?
Először is le kell szögezni: Isten törvénye nem veszíti el érvényét - a megszabadult ember tiszteletben tartja azt. Másrészt: szabad lesz attól. A törvény és a Tízparancsolat végső fokon Isten kijelentése, amely szentségét tükrözi, így az istenfélő ember egyik próbája, amelyet életének tükröznie kell. Immáron nem ítéli el őt a törvény, mert Krisztus kegyelme alatt van. Tehát a szabadság a bűn vádjától való szabadulást is jelenti. 
Ebben az állapotban lehet igazán szabadon szeretni: Istent, embert és az életet egyaránt. Mert Isten nem a számonkérésben, hanem kegyelmében és megbocsátásában fedi fel magát. Mert embertársunkat nem a társadalmi elvárások alapján ítéljük meg, és mi sem tartunk emberi előítéletektől. Mert meglátjuk az élet szépségét és értelmét, amelyben a gondok és kihívások nem taszítanak depresszióba. Mert szabadon élünk Krisztusban, akinek kezében még az ismeretlen holnap bizonytalansága sem kötöz meg, hanem mindig újabb örömök és csodák távlatát nyitja meg. 
Szerző: Horváth-Hegyi Áron

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

PRÓFÉCIÁK A VÉGIDŐKRŐL (Jelenések Könyve) 13. rész - Dér Katalin előadása

Déli közös ima