NEMES OLAJFÁBA OLTVA - "Nem hozhat a jó fa rossz gyümölcsöt"



Jézus mondta: "Tehát minden jó fa jó gyümölcsöt terem, a rossz fa pedig rossz gyümölcsöt terem. Nem hozhat a jó fa rossz gyümölcsöt, rossz fa sem hozhat jó gyümölcsöt. Amelyik fa nem terem jó gyümölcsöt, azt kivágják, és tűzre vetik. [...] Nem mindenki megy be a mennyek országába, aki ezt mondja nekem: Uram, Uram, hanem csak az, aki cselekszi az én mennyei Atyám akaratát." (Mt 7,17-21)

Minket ideig-óráig félre lehet vezetni sok beszéddel, nyájas hízelkedéssel. Istent, aki belelát a szívekbe, egy percig sem. Azonnal észreveszi a báránybőr alatt a farkast, a nagyhangú szavakba rejtett hazugságot, a képmutatás álarca alatt megbúvó gonosz szándékot. Ítéletében tévedhetetlen, döntése megváltoztathatatlan. 

Jézus a Hegyi beszédben nemcsak a hamis prófétákról, de rólunk, mindnyájunkról is beszél. Rajtunk, életünk fáján keresi a gyümölcsöt. Nagyon jól tudja, hogy jó gyümölcsöt csak jó fa terem, amelyik fáról pedig gyümölcséréskor rossz vagy romlott gyümölcs szedhető, az a fa rossz. Pedig a rossz fa sorsa nem irigylésre méltó. Tűzre kerül. Jézust tehát egyikünk sem tudja megtéveszteni. A fa gyümölcse tehát csalhatatlanul jelzi a fa állapotát. Így cselekedeteink, szavaink és magatartásunk biztos jelzések szívünk egészségéről vagy betegségéről. 

A bennünk élő meggyőződés, a Jézusba kapaszkodó bizalom hálás szavakat fogalmaz a szánkon, és Istennek tetsző, akaratával egyező tettekben gyümölcsözik. Jézus azt munkálja, hogy mások által megfigyelt életünkben egységben legyen a szó és a tett. Ha szavaink őt áldják, akkor cselekedeteinknek is az ő dicsőségét kell szolgálniuk! A kérdés az, hogyan lehetünk jó fává. A növénytermesztésben oltással állítják elő a gyümölcsfákat és a szőlőoltványokat. Az erős gyökerű vadalany ellenáll a betegségeknek, kártevőknek, s ebbe oltják a nemes veszőt. Isten országában - s erre egyedül Krisztus képes - mindez "a természet rendje ellenére" (Róm 11,24) történik. 

A szeretetben meggyökerezett, a kísértés minden próbáját kiállt nemes tő, a szelíd olajfa, Krisztus oltja magába a vad olajfa ágait, bennünket. S akkor a gyökér erejéből, Krisztus áldozata révén a beoltott új hajtás "nemessé" lesz, s egészséges gyümölcsöt terem. Csökött, férges, romlott gyümölcs helyett kívánatosat és egészségeset terem. Gyűlölet helyett békességet, elégedetlenség helyett örömöt, önzés helyett jóságot. Rossz gyümölcs helyett táplálót! Áldott legyen érte a "gyökér", a "szelíd olajfa", áldott legyen érte Krisztus!

Uram!

Tested piros vérrel virágzott Értem, aki meghervadok.

Értem, ki száraz ág vagyok; Szelíd olajfa, ó, segíts:
Szemed sűrű könnyektől ázott Olts magadba, és üdvözíts! (EÉ 415,5)

Ámen!


Lelki útravalónk Zászkaliczky Pál: Vetés közben című kötetéből való.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

PRÓFÉCIÁK A VÉGIDŐKRŐL (Jelenések Könyve) 13. rész - Dér Katalin előadása

Déli közös ima