Ma van-e benned öröm, hogy meg vagy váltva?

Négy hete ünnepeltük Jézus megváltói művét, és feltámadását.Megváltása által van élet bennünk. A húsvéti ünnepkör elején hangzott el Jézus felszólítása:
"Térjetek meg, és higgyetek az evangéliumban!" Évente ezernyolcszáz kilométert zarándokolunk imában a magyar nemzet lelki megújulásáért. De hogyan történik az elmozdulás a megtérés, megújulás irányába?

"Amikor (a Szentlélek) eljön, meggyőzi a világot a bűnről" Jn 16,8

Az első lépés tehát a szembesülés a bűnnel. Azzal , hogy minden próbálkozásunk, hogy bűntelenné legyünk, hasztalan. Hogy minden emberi igyekezetünk, hogy az életünket mentesítsük a bűn szennyétől, eleve kudarcra van ítélve.Helyzetünk saját erőnkből reménytelen. 

"némuljon el minden száj, és az egész világ vallja magát Isten előtt bűnösnek" Róm 3,19.

A tovább lépés csak akkor lehetséges, ha eljutunk idáig- a szakadék szélére. Ha tudatosul bennünk: elveszettek vagyunk, Minden földi bálványunk, faragott istenségünk puszta szemét  ld. Fil 3,8.
A bennünk levő bűnnel való szembesülés és a bűnbánat  sötét éjszakájából két út vezet: az egyik a depresszió, a reménytelenség útja, isten atyai kezének elutasítása,  a másik Jézus, aki út, igazság és élet.

"Nincs üdvösség senki másban. Mert nem adatott más név az ég alatt az embereknek, amelyben üdvözülhetnénk" Apcsel 4,12.

"Mert mindnyájan vétkeztek, és nélkülözik az Isten dicsőségét. 24Megigazulásukat azonban ingyen kapják, Isten kegyelmének erejéből, Jézus Krisztus megváltása árán. 25Őt adta oda Isten véres engesztelő áldozatul a hitben, hogy kimutassa igazságosságát. Isten végtelen türelmében elnézte a korábban elkövetett vétkeket, 26hogy igazságosságát most kimutassa. Mert amint ő igaz, úgy akar igazzá tenni mindenkit, aki Jézusban hisz." 

Jézus megváltása által akar tehát igazzá tenni minket Isten.Az Ő érdeméből, irgalmassága szerint és ingyen. Ez az alapja a megváltott ember örömének. 
Ezért joggal kérdez Téged is Jézus. van-e ma öröm benned azért, mert megváltott vagy?

„Bizony mondom nektek, ha nem változtok meg, s nem lesztek olyanok, mint a gyerekek, nem mentek be a mennyek országába. Mt 18,3
Vajon elég a bűnvallomás, és megtörtént a megújulás? 

Nem jut be mindenki a mennyek országába, aki mondja nekem: – Uram, Uram! Csak az, aki teljesíti mennyei Atyám akaratát." Mt 7,21

Isten radikális döntést vár, ahogyan azt Ferenc pápa az Evangelii Gaudium c. apostoli buzdításában megfogalmazza:

"Uram, hagytam rászedni magam, ezerféleképpen menekültem szereteted elől, de most újra itt vagyok, hogy megújítsam szövetségemet veled. Szükségem van rád. Fogadj vissza újra, Uram, fogadj ismét megváltó karjaidba!"

Szent Ágoston pedig eltelve Szentlélekkel így kiált fel:

 "De magad buzdítod fel (az embert), hogy gyönyörködjék dicsérni téged; minthogy alkotván magadhoz kapcsolsz minket; azért nyugtalan is szivünk, mig benned meg nem nyugszik.” (In: Szent Ágoston’ Hipponi püspök’ Vallomásaink XIII könyvei. Fordította Pongrácz József eősi plébános, al-esperes, veszprémi tiszt. kanonok. Veszprémben Jesztány Totth János’ nyomtatása. 1842.)

Eljutottunk-e  erre a nyugalomra? Megéljük-e ezt az örömöt? 
Arra teremtettél, arra küldettél, hogy ezt a nyugalmat, ezt a boldog  örömöt sugározd és szórd úton, útfélen, számolatlanul,  

2hirdesd az evangéliumot, állj vele elő, akár alkalmas, akár alkalmatlan. Érvelj, ints, buzdíts nagy türelemmel és hozzáértéssel. II Tim 4,2

Az öröm legyen az ismertetőjegyed. az öröm, hogy Krisztus megváltottja vagy ma, egy új napon, amikor ez az öröm lehet a hitvallásod, a tanúságtételed, minden kincsed.
És hadd zárjam  ismét Ferenc pápa szavaival: 

"...(Isten) képes mindig visszaadni az örömöt, hogy felemeljük a fejünket, és újrakezdjük. Soha ne hagyjuk magunkat legyőzni, bármi történjék is.
Az öröm kicsiny világítóablakként mindig megmarad, mely abból a személyes bizonyosságból születik, hogy végtelenül, mindent meghaladó módon szeretve vagyunk. Ez az öröm a mindennapi élet apróságai között él."  Ferenc pápa: Evangelii Gaudium 2014 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

PRÓFÉCIÁK A VÉGIDŐKRŐL (Jelenések Könyve) 13. rész - Dér Katalin előadása

Déli közös ima