A böjtről

Ma nagypénteken Jézus Krisztus keresztáldozatára emlékezünk, a Golgotát szemléljük, melynek előidézői és gyümölcseinek megajándékozottai mi vagyunk. 
Ma elcsendesedünk, ma a békét keressük, ma befelé figyelünk. Ma a véres Krisztus-arc néz ránk, ma megtörik a bűn hatalma rajtunk.

Ma szigorú böjtöt tart az Egyház, és minden katolikus keresztény. 
De mi is a böjt?

 A böjt a lemondás, önmegtagadás egy formája. Ez az önmegtagadás többek között azzal emeli az embert az állat fölé, hogy képes saját önös érdekein, ösztönein és szenvedélyein túl tekinteni. Így keletkeznek a vértanúk, a mártírok, akik noha féltik saját életüket is, de egy nagyobb jó érdekében képesek azt feláldozni.

böjt: (Keresztény Lexikon)
a mértékletesség erényének cselekedete:
tágabb értelemben minden erkölcsi meggondolásból fakadó önmegtagadás, főként az érzéki élvezetektől való tartózkodás;
szoros értelemben az önfenntartási ösztön megfékezése az evésben és ivásban. - Célja a lélek fölemelése a testi vágyak megfékezésével, s a bűnbánat kifejezése. Testünk miatt a természet törvényei, és az orvostudomány is ajánlja.

A böjt lényege tehát, hogy noha lehetőségem van valaminek a birtoklására, igénybevételére, de egy nagyobb jó érdekében lemondok róla. Vagyis az önző énemet, az EGO-mat saját értelmem, akaratom uralma alá helyezem.  Ezzel elérem, hogy nem leszek manipulálható, nem vagyok többé a vágyak, szenvedélyek rabja.
Isten közösségbe teremtette az embert, és ahogyan Isten Fia feláldozta magát értünk,  mi is képessé váljunk a másik emberért az áldozathozatalra.  Az Isten belénk oltott szeretete révén tud az anya fáradhatatlanul dolgozni gyermekéért, az aradi 13 meghalni a hazájáért, Szent Kalkuttai Teréz anya így tudott egész életében az utcán heverő, gennyes sebektől  bűzlő haldoklókat ápolni, egy lengyel pap a koncentrációs táborban egy halálraítélt apa helyett önként vállalni az éhhalált.  Általuk lesz emberibb, szebb a világ.

Böjtre utaló, azt megvilágosító Igék a Bibliából:
„Ezt mondja az Úr: Késedelem nélkül térjetek vissza hozzám teljes szívetekből, böjtölve, sírva és gyászolva. 13A szíveteket szaggassátok meg, ne a ruhátokat. Térjetek vissza az Úrhoz, a ti Istenetekhez, mert jóságos és irgalmas, nagy a türelme és csupa könyörület; utálja a gonoszságot.” Joel 2,12

„Tudjátok, milyen az a böjt, amelyet én kedvelek? Ezt mondja Isten, az Úr: Törd össze a jogtalan bilincseket, és oldd meg az iga köteleit! Bocsásd szabadon az elnyomottakat, törj össze minden igát! Törd meg az éhezőnek kenyeredet, és a hajléktalan szegényt fogadd be házadba. Ha mezítelent látsz, öltöztesd föl, és ne fordulj el embertársad elől!  Akkor majd felragyog világosságod, mint a hajnal, és a rajtad ejtett seb gyorsan beheged. Előtted halad majd igazságod, és az Úr dicsősége lesz a hátvéded. Akkor, ha szólítod, az Úr válaszol, könyörgő szavadra így felel: Nézd, itt vagyok! Ha eltávolítod körödből az igát, az ujjal mutogatást és a gonosz beszédet, ha odaadod az éhezőnek kenyeredet, és jóllakatod az elnyomottat, akkor felragyog a sötétségben világosságod, és homályod déli verőfényre változik.” Izajás 58,6

„Te, amikor böjtölsz, kend meg fejedet és mosd meg arcodat, 18hogy ne lássák rajtad az emberek, hogy böjtölsz, hanem csak Atyád, aki a rejtekben is ott van! Akkor Atyád, aki a rejtekben is lát, megjutalmaz.” Mt 6,17

„…Ha valamit tehetsz, segíts rajtunk, és légy részvéttel irántunk.” 23Jézus így felelt: „Ha valamit tehetsz?… Minden lehetséges annak, aki hisz.” 24A fiú apja erre felkiáltott: „Hiszek! Segíts hitetlenségemen!” 25Amikor Jézus látta, hogy egyre nagyobb tömeg gyűlik össze, ráparancsolt a tisztátalan lélekre: „Néma és süket lélek, parancsolom neked, menj ki belőle, és ne térj többé vissza belé!” 26Az felordított, s heves rángatások közepette kiment belőle. A fiú olyan lett, mintha halott volna. Sokan úgy vélték, hogy meghalt. 27Jézus azonban megfogta a kezét, felsegítette, s a gyermek talpra állt. 28Amikor bement a házba, tanítványai külön megkérdezték: „Mi miért nem tudtuk kiűzni?” 29„Ez a fajta nem megy ki másként, csak imádság és böjt hatására” – felelte.” Mk 9,22-29

„Akik ugyanis test szerint élnek, azok a testiekre törekszenek, akik azonban a Lélek szerint, a lelkiekre törekszenek. 6De a test kívánsága a halálba vezet, a Lélek vágyódása ellenben élet és béke.” Róm 5,1

„A lélek az, ami éltet, a test nem használ semmit.” Jn 6,63

A böjt lehet lemondás élelemről,  kedvtelésről, tv-ről, pletykálkodásról, szexről,  édességről, alkoholról,  trágár beszédről, a másik ember megszólásáról, dohányzásról, lehet engesztelés és közbenjárás egy felebarátomért.
A böjt célja:       engesztelés
                               belső csend teremtése. Lelki szomjúság előidézése
magam megfegyelmezése
                               a lélek felemelése  a testi vágyak megfékezésével, az akarat erősítése
                               megnyílás Isten szavára

A böjt előnyei:
-segít megtörni  az alsóbb éntudat (az EGO) vágyait és makacsságát
-a test gyorsabb, éberebbé válik
-együttérzőbbé, bőkezűbbé tesz
-a test egészségesebbé válik

A böjt testünk sírása, amely Istent keresi.

A böjt egy formája lehet az, ha lemondok valamiről, és annak árát, vagy azt a dolgot a szegényeknek adom. A böjttel szorosan összefügg a másik ember iránti  irgalmasság. Ebben az évben a Katolikus Egyházban az irgalmasság éve van, a figyelmünket erre hívja fel az egyház abban a világban, ahol mindenki saját egóját kényezteti, és egyre jobban elzárkózik a másik embertől. 

Az irgalmasság testi cselekedetei:
1. Az éhezõknek ételt adni,
2. a szomjazóknak italt adni,
3. a szegényeket ruházni,
4. az utasoknak szállást adni,
5. a betegeket és
6. a börtönben levõket látogatni,
7. a halottakat eltemetni.

Az irgalmasság lelki cselekedetei:
1. a bûnösöket meginteni,
2. a tudatlanokat tanítani,
3. a kételkedõknek jó tanácsot adni,
4. a szomorúakat vigasztalni,
5. a bántalmakat békével tûrni,
6. az ellenünk vétkezõknek megbocsátani,
7. az élõkért és holtakért imádkozni.


Aki nem böjtöl, az egyben tanújelét adja, hogy ő már valami mással töltekezett be, de nem Istennel;  aki nem böjtöl, abban jóllakik és elalszik az  Isten utáni éhség és vágy, aki nem vágyakozik, az nem virraszt, és aki nem virraszt, azt alva fogja találni az érkező Vőlegény”( Anzelm Grün: Böjt-test és lélek imája)

„Teli hassal nem lehet térdelni”    Szt. Krizosztomosz
„Csak az üres edényt lehet megtölteni. A böjt arra való, hogy üres edénnyé tegyen minket. „ Kovács Gábor atya
„A böjt egy belső lemondás,  a sátánnal való ellentmondásnak a megnyilvánulása.”  Dobszay László atya

Öljétek meg tagjaitokban azt, ami földies: az erkölcstelenséget, a tisztátalanságot, az érzéki vágyakat, a bűnös kívánságokat és a kapzsiságot, ami nem más, mint bálványimádás Kol 3,5

Akik Krisztus Jézushoz tartoznak, keresztre feszítették testüket szenvedélyeikkel és kívánságaikkal együtt.Gal 5,24


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

PRÓFÉCIÁK A VÉGIDŐKRŐL (Jelenések Könyve) 13. rész - Dér Katalin előadása

Déli közös ima