,Az Emberfiának sokat kell szenvednie, el kell, hogy vessék a vének, a papi fejedelmek és az írástudók, meg kell, hogy öljék, és harmadnapra föl kell támadnia.'' Azután mindenkihez szólt: ,,Ha valaki utánam akar jönni, tagadja meg magát, vegye föl keresztjét minden nap, és kövessen engem. Mert aki meg akarja menteni életét, elveszíti azt; aki pedig elveszíti életét énértem, megmenti azt. Mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri, önmagát pedig elveszíti, vagy magára nézve kárt vall?

"aki pedig elveszíti életét énértem, megmenti azt"
Aki Jézusért elveszíti az életét, megmenti azt
Tudom- e, mit jelent elveszíteni életem Jézusért?
Hányszor próbálom saját elképzelésemet, terveimet érvényre juttatni? De hiszen ez alapvetően természetes, és emberi dolog. 
 „Bizony mondom nektek, ha nem változtok meg, s nem lesztek olyanok, mint a gyerekek, nem mentek be a mennyek országába. Mt 18,3
Milyen tulajdonságra utal itt Jézus? A feltétlen bizalomra, a ráhagyatkozásra. Itt egybecseng a két gondolat: azt várja Jézus, hogy  tudjunk meghalni saját elképzeléseinknek, terveinket írjuk felül az iránta érzett bizalommal és hittel.  Az evangélium első mondatában szereplő négyszer hangsúlyozott "kell" nem véletlen. Arra mutat, hogy a passió nem Jézus akarata. Hogy ő nem akar szenvedni, nem ez a vágya,  ez az Atya akarata, ami pedig Jézusnak mindenekelőtt való a Szentháromság határtalan szeretetkapcsolatában.  Azt világítja meg, hogy Ő elfogadja és teljesíti az Atya akaratát, hogy elveszíti magát az Atya akarata szerint énértem.
És ez az áldozat túlmutat a halálon::"Mert a halált nem Isten alkotta, ő nem leli örömét a z élők pusztulásában. Hisz mindent azért teremtett, hogy legyen, és a világ teremtményei az üdvösségre szolgálnak" Bölcs 1,13-14. Így az engedelmesség, a bizalom,  a szeretet az élet forrásává válik.
El tudjuk-e hinni, hogy Isten tervének távlata az örök élet, míg a miénk ez a földi világ? S ha elhisszük, meg tudjuk-e tenni ezt a lépést, hogy szőlővessző legyünk a szőlőtőn?

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

PRÓFÉCIÁK A VÉGIDŐKRŐL (Jelenések Könyve) 13. rész - Dér Katalin előadása

Déli közös ima