A szó teremtő ereje

December 25.
"A pásztorok pedig visszatértek, dicsőítve és magasztalva az Istent mindazért, amit hallottak és láttak, úgy, ahogyan ő megüzente nekik." (Lk 2,20)
Ma végy példát a pásztorokról.
Egyszerűen azért, mert pontosan azt az üzenetet mondták el Máriának és Józsefnek, amit az angyaloktól hallottak. Nem tettek hozzá semmit, nem színezték ki, nem éltek vissza megbízásukkal, nem gondoltak nagyot magukról, egyszerűen csak átadták az üzenetet, amellyel megbízták őket, majd Isten dicsőítve visszatértek otthonukba.
Te is így szoktál tenni?
Csak azt adod tovább, amivel megbíztak, és csak annak, akinek szánták?
Tisztában vagy szavaid erejével? Tudod, hogy mindannak, amit kimondasz, lehet jó vagy rossz hatása is? Vagy csak legyintesz, és azt gondolod: "Ó, ez csak pár jelentéktelen szó volt, nem nagy ügy." Ha így gondolkodsz, tévedsz!
Vedd fontolóra, hogy szavaidnak igen komoly hatásai lehetnek.
Szavainkkal nagyon mélyen megsebezhetünk másokat: "Van, akinek a fecsegése olyan, mint a tőrdöfés..." (Péld 12,18) Ha meggondolatlanul mondasz valamit, az romboló hatással lehet a másikra: "Tönkreteszi szavaival felebarátját az elvetemült..." (Péld 11,9) És szavaink érzelmi halált is okozhatnak: "Élet és halál van a nyelv hatalmában..." (Péld 18,21)
Ám mondandónknak pozitív hatásai is lehetnek. A megfelelő szavak segíthetnek meggyógyítani egy sérült kapcsolatot. "...a kedves beszéd: édes a léleknek és gyógyulás a testnek." (Péld 16,24) A jól megválogatott szavak segíthetnek, hogy megértsük egymást. "...a nyájas ajkak gyarapítják a tudást." (Péld 16,21) A megfelelő időben kimondott szavak közelebb vihetnek minket egymáshoz. "Mint az aranyalma ezüsttányéron, olyan a helyén mondott ige." (Péld 25,11)
Számít, hogy mit és hogyan mondasz, ezért figyelj oda a szavaidra! Csak azt add tovább, amivel téged bíztak meg, ne pletykálj, ne ferdíts és ne színezz ki semmit. Ne akarj mindenáron a középpontba kerülni, nem kell minden történet főszereplőjévé válnod. A pásztorok egyszerű emberek voltak, Isten mégis őket választotta ki arra, hogy hozzád is eljusson ma a jó hír: minden úgy történt, ahogyan azt ő megígérte.
Szerző: Balázs Viktória

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

PRÓFÉCIÁK A VÉGIDŐKRŐL (Jelenések Könyve) 13. rész - Dér Katalin előadása