BESZÁMOLÓ I. - 2018. Június 10-15. Putnok-Hernádvécse



A kezdet óta, amikor úgy éreztük, hogy Isten küld minket a végekre imádkozni a magyar nemzetért, sok minden történt.  Volt ukrán válság, volt-van migránsválság, igen színvonal alatti választási küzdelem.

Isten igéretét az imameghallgatásra mi is komolyan vettük. Ötödször indul az imahadjárat az idén Magyarország körül.
Az első heti zarándoklat az elmúlt héten volt Putnok és Hernádvécse között.
Június 10-én érkeztünk Putnokra, és a  másnap reggeli szentmise után indultunk Rudabánya felé ketten a feleségemmel. 3 óra körül elsötétedett az horizont, szinte fekete felhők borították az eget, és útirányunk felől láttuk a sűrű esőt közeledni. Mindketten imában kértük, álljon meg az eső, és fújja el a szél a felhőket. Pár perc múlva az eget egészen beborító felhőzet a közeledő esőfüggönnyel együtt 90 fokban elkanyarodott, és kikerülve minket a hátunk mögé került.  Délután 5 óra felé érkeztünk meg a rudabányai templomhoz, ahol  szentmise után szentségimádáson imádkoztunk  a településért, a plébános atya gitárjátékával dicsőítette Istent.  Finom vacsorával és kellemes esti beszélgetéssel lepett meg egy helyi család-Isten fizesse meg nekik.  Kedden Perkupa volt a célállomás-szemet gyönyörködtetően szép tájakon vezetett az utunk. Sietnünk kellett, mert 1 órakor meleg ebéd várt minket a helyi óvodában.  2 órakor a helyi templomban a plébános atya vezetésével imádkoztuk el a Jerikó imaórát. Ezután kimentünk Varbócra, ahol hangulatos szállást kaptunk. Este 6 órára átmentünk Szendrőre, ahol szentmisén vettünk részt.
Szerda reggel Perkupáról helybeli szervezőnk társaságában indultunk Bódvaszilasra Zoltán atyához. Mivel már korán megérkeztünk, hogy a következő napi hosszú távot csökkentsük, bejártunk egy rövid szakaszt Komjátin túl 4 km-ig. Innen jöttünk vissza a szállásunkra, ami Szögligeten volt a Holló panzióban. A tulajdonosok melegszívű, vendégszerető keresztények. A falu is hangulatos, békés település. Este itt volt szentmise, majd Bódvaszilasra is elmentünk a szentmisére, ami után szalagot kötöttek a zarándokzászlóra, majd elimádkoztuk a Jerikó imaórát, és beszélgettünk a helybeli hívekkel. Másnap szemerkélő esőben átvittük az autónkat Rakacára, gyalog visszafelé indultunk és imádkoztunk jó időért. Az első lakott településre érve elállt az eső, és aznap nem esett már. Délután Győző atya jött értünk, otthonában feleségével és féléves kisfiával megvendégelt minket, és görög katolikus szent liturgián vettünk részt a helyi hívekkel.  Balogh Győző atya roma származású görög katolikus parókus, aki Rómában szerzett teológiai doktorátust. Itthon roma fiatalokat képez és foglalkoztat az általa kialakított „Tanodában”. Nagy szeretet, alázat és hivatástudat sugárzik belőle.

A tanodában aludtunk, és reggel  a parókus úrral megkávézva  az ő áldásával mentünk tovább Hernádvécsére, ahol az eltelt 4 év alatt nem sikerült senkivel megállapodnom a zarándoklat fogadásáról. Most dr. Orosz Atanáz püspök atya ajánlásával a közeli garadnai székhelyű, általam csak telefonon ismert Szűcs Béla atyával egyeztettem, ő várt. Ez az út volt a heti útvonal  leghosszabb, mintegy 35 km-es szakasza. Az útvonal első szakaszát Győző atya vállalta Krasznokvajdáig, mi pedig innen indultunk tovább.  A táj festői,  a gerincre érve beláttuk a Kárpátok teljes északi vonulatát. Este 6 órára hirdette meg az atya a templomban a közös imát. Sok fiatal jött el az atya által vezetett lakásotthonokból a nevelőszülőkkel és hívekkel együtt. Az ima után Parakliszt énekeltünk (görög katolikus Mária ájtatosság), aztán megkóstoltuk  a helyi asszonyok süteményeit, pogácsáit.
Este 8 órakor indultunk haza fáradtan, de szívünkben az elvégzett feladat békéjével.
Ezúton mondunk köszönetet  Cseh István, Andrási Zoltán, Ferencz Károly, Bukovenszki Zoltán atyáknak, Balogh Győz és Szűcs Béla görög katolikus parókus atyáknak, a helyi szervezőknek.
Habár utunk előtt a meteorológia előrejelzés minden napunkra esőt jelzett, pár csepp kivételével egyetlen alkalommal sem áztunk meg, nem esett utunkon az eső. Istennek legyen hála!
Hálásan köszönjük a szeretetteljes fogadtatást, és kérjük, folytassák a rendszeres, „áztató” imát nemzetünkért, gyermekeink jövőjéért.
Az országos zarándoklat az útvonal többi szakaszán az eddigi menetrend szerint augusztus 15-i indulással folytatódik, melyre várjuk azok jelentkezését, akik hisznek Isten jóságában és igéreteiben, szeretik hazájukat, és felelősséget éreznek a következő nemzedékek jövőjéért.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

PRÓFÉCIÁK A VÉGIDŐKRŐL (Jelenések Könyve) 13. rész - Dér Katalin előadása

Déli közös ima