Jézus megismeréséhez nem elég a katekizmus, imádkozni is kell

Ahhoz, hogy valóban megismerjük Jézust, imára, szentségimádásra és bűnös voltunk elismerésére van szükség – fogalmazott Ferenc pápa reggeli homíliájában a Szent Márta-ház kápolnájában.

A Szentatya kiemelte, a katekizmus nem elegendő ahhoz, hogy megértsük Krisztus misztériumának mélységét.
„Elnyerni Krisztust” – Ferenc pápa homíliáját Szent Pál Efezusiaknak írt első levelének (Ef 3,14–21) gondolataihoz fűzte. A népek apostola azt kéri, a Szentlélek adja meg az efezusiaknak a kegyelmet, hogy megerősödjenek, és így Krisztus lakjon a szívükben. Ott van ugyanis a középpont.
Szent Pál elmerül a hatalmas tengerben, amely Krisztus személye. A pápa ennek kapcsán felteszi a kérdést: Hogyan ismerhetjük meg Krisztust? Hogyan érthetjük meg Krisztus szeretetét, ami minden ismereten túl van? Krisztus jelen van az evangéliumban, amelyet olvasva megismerjük Őt. Ezt mindannyian megtesszük, meghallgatjuk az evangéliumot, amikor szentmisére járunk. A katekizmus tanulmányozása megismerteti velünk, hogy ki Krisztus, de ez nem elegendő. Ahhoz, hogy képesek legyünk megérteni, mi Jézus „szélessége és hosszúsága, magassága és mélysége” (vö. Ef 3,18), szükség van arra, hogy belépjünk az imádság világába, mint Szent Pál, térdre borulva: „Atyám, küldd el a Szentlelket, hogy megismerjem Jézus Krisztust!”
Ahhoz, hogy valóban megismerjük Krisztust, imára van szükség – figyelmeztetett Ferenc pápa. – Pál nemcsak imádkozik, hanem szemléli is ezt a misztériumot, amely minden ismereten túllép, és a szemlélődésben kéri ezt a kegyelmet az Úrtól. Nem lehet megismerni az Urat a csendes szemlélődés nélkül. Azt hiszem, hogy a szemlélődő imádság a keresztény lelkiség legkevésbé ismert és kevéssé gyakorolt formája. „Vesztegessünk időt – merem így jelképesen mondani – az Úr előtt, Jézus Krisztus misztériuma előtt. Szemléljük Őt ott abban a csendben. Ő az Úr, és én szemlélem Őt.”
Harmadik szempontként a pápa felvetette: ahhoz, hogy megismerjük Krisztust, szükség van a lelkiismeretre, vagyis arra, hogy magunkat bűnösnek nevezzük. Nem szemlélődhetünk anélkül, hogy önvizsgálatot tartanánk. Ahhoz, hogy belépjünk e végtelen és parttalan tengerbe, ami Jézus Krisztus misztériuma, szükség van tehát egyfelől az imára: „Atyám, küldd el a Szentlelket, hogy elvezessen Jézus megismeréséhez!” A második feltétel az, hogy szemléljük a misztériumot, lépjünk be a misztériumba. A harmadik pedig az, hogy önvizsgálatot tartsunk.
Az Úr adja meg nekünk ezt a kegyelmet, amit Pál kér az efezusiak számára és nekünk, hogy megismerjük és elnyerjük Krisztust – zárta csütörtök reggeli homíliáját Ferenc pápa.
Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

PRÓFÉCIÁK A VÉGIDŐKRŐL (Jelenések Könyve) 13. rész - Dér Katalin előadása