Aki befejezi az építkezést

November 28.
"Most pedig Istenre bízlak titeket és kegyelme igéjére, akinek van hatalma arra, hogy építsen és örökséget adjon a szentek közösségében." (ApCsel 20,32)
Beköltöztünk. Sokkal később, mint ahogy terveztük, de még így is annyi volt a hiány, hiszen nem voltak még ajtók, redőnyök, konyhaszekrény, sütő. Hova siettek? - kérdezték sokan. Furcsán néztek ránk a rokonok, ismerősök, pedig ez már a sokadik határidő volt. Valami miatt mindig csúszott az építkezés: eltűnt a kivitelező, vagy éppen rosszul rakták le a parkettát, sőt még több bosszúság adódott menet közben... Nem akartunk tovább várni, inkább elviseltük, hogy a birtokbavétel után is tovább folytatódnak a munkálatok. Nem sikerült tökéletesre a kezdet, igazuk lett azoknak is, akik pesszimista módon megjegyezték: "Egy építkezés ilyen: nem fogjátok befejezni, nem lesz soha tökéletes." Valóban: egy építkezést soha nem lehet igazán abbahagyni, új problémák, új igények keletkeznek, vagy éppen amortizálódik, ami korábban elkészült. És sokszor igazak a közhelyek, hogy tönkremennek házasságok, beleroppannak családok, mire végre beköltözhetnének a vágyott új otthonba.
Adventben az ünnepre készülődve nem tudjuk kihagyni a kérdést: hogyan is áll a mi "lelki házunk"? Mi maradt meg azokból a tervekből, abból a lelkesedésből, ami bennünk volt, amikor elkezdtük az "építkezést"? Talán éppen az elmúlt karácsonykor született meg a fogadalom: több csönd, több ima kell az életemben, és több szeretetet sugárzok majd a körülöttem lévőknek. Aktívabb lesz közösségi életem, sok-sok lelki olvasmány kerül a kezembe... Vajon megvalósult-e ezek közül bármi?
Ebben a belső építkezésben sok minden rajtunk is múlik, a mi elhatározásunkon, erőnkön, kitartásunkon. Az adventi időszak erről is szól: mi az, ami elválaszt, ami sekélyessé tesz a hétköznapokban? Ami miatt leépülök lelkileg, ami eltávolít a céljaimtól. A mai igénk azonban arra is tanít: az építkezést Isten fejezi be. Ő maga kegyelmének igéjével teheti teljessé mindazt a "lelki építkezést", ami bennünk elkezdődött, és ami valóban egész életünkön át tart. Áldott az, aki nem áll ellen Isten hitét és életét alakító munkájának!
Szerző: Szántó Enikő

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

PRÓFÉCIÁK A VÉGIDŐKRŐL (Jelenések Könyve) 13. rész - Dér Katalin előadása

Déli közös ima