Úgy szeretni, ahogy Krisztus szerette az Egyházat

Augusztus 2.
"Férfiak! Úgy szeressétek feleségeteket, ahogyan Krisztus is szerette az egyházat, és önmagát adta érte, hogy a víz fürdőjével az ige által megtisztítva megszentelje..." (Ef 5,25-26)
A férfi és a nő kapcsolata örök téma, ahogyan az is, hogy kinek mi a feladata egy házasságban vagy párkapcsolatban. Még manapság is sokkal inkább a nőtől várják el, hogy az "otthon melegét", a biztos hátteret megteremtse. Ismerjük a mondást, miszerint "minden sikeres férfi mögött áll egy nő".
Akár így gondoljuk, akár nem, egy kapcsolat vagy házasság harmonikus működéséhez mind a két fél erőfeszítéseire szükség van. Nem véletlenül emeli ki külön-külön a Szentírás a feleknek szóló intelmeket. A feleség szerepe ugyan az engedelmesség, de a férfiak feladata sem kevés, sőt! Mert úgy szeretni, mint Krisztus, aligha sikerülhet bárkinek is. Mégsem túlzás ez a felszólítás. Az ige azt szeretné a szívedre helyezni, hogy gondold át, mi a te szereped a házasságban. Nem az, hogy 24 órában dolgozz, csak azért, hogy a családnak mindene meglegyen. Egy kedves barátnőm, akinek a férje külföldön dolgozik, szomorúan megállapította, hogy ugyan mindenük megvan, csak éppen nincs párja, gyermekeinek nincs apja, nincs családi életük. Ez nem krisztusi szeretet. Ahogy az sem az igazi szeretet jele, ha munkából hazajőve a férj lekicsinyli az otthon, gyesen lévő feleség gyermeknevelési kísérleteit.
Tanácsadók szerint a házasságok kevesebb mint 25%-a nem boldog, mert nem az Isten szerint nézünk a házasságra. A megoldás az akaratban rejlik: akarod-e krisztusi módon szeretni családodat? Ha elhiszed, hogy Krisztus szeret téged, akkor van elég szereteted ahhoz, hogy azt tovább is add. Ha képes vagy társad szükségeit a saját igényeid elé helyezni, akkor vissza tudsz valamit tükrözni a krisztusi szeretetből, aki önmagát adta érted is, hogy neked jó legyen, örök életed legyen. Nem a maga igényeire tekintett, hanem rád, és a te igényeidet tartotta szem előtt. Kezdd el te is ebben a szellemben élni az életedet, és meglátod, minden könnyebb lesz.
Szerző: Blázy Árpádné

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

PRÓFÉCIÁK A VÉGIDŐKRŐL (Jelenések Könyve) 13. rész - Dér Katalin előadása