Napi Igék június 8. szerda

Amikor tehát megéheztek, a nép a fáraóhoz kiáltott, és élelmet kért tőle. Ő azt felelte nekik: ,,Menjetek Józsefhez, s amit ő mond nektek, azt cselekedjétek!’’ Amikor aztán súlyosbodott az éhínség Egyiptom egész földjén, József megnyitotta az összes gabonatárolót, és adott az egyiptomiaknak, mert őket is sújtotta az éhség. Erre minden ország Egyiptomba ment, hogy eleséget vásároljon Józsefnél, mivel az éhínség egyre súlyosabb volt az egész földön.
42,5-7a.17-24a
Bementek tehát Izrael fiai Egyiptom földjére, másokkal együtt, akik szintén odamentek vásárolni, mert éhség pusztított Kánaán földjén. József volt tehát a kormányzó Egyiptom földjén, és az ő engedélyével adták el a gabonát a népeknek. Amikor aztán testvérei leborultak előtte, megismerte őket, de mintha idegenek lettek volna, keményen szólt hozzájuk, és megkérdezte tőlük: ,,Honnan jöttetek?’’ Azok azt felelték: ,,Kánaán földjéről, hogy ennivalót vegyünk.’’ Azzal fogságba vetette őket, három napra. Harmadnapon azonban kihozatta őket a börtönből, és így szólt hozzájuk: ,,Tegyétek meg, amit mondok, s akkor életben maradtok! Hiszen félem én Istent! Ha békességes emberek vagytok, maradjon egyik testvéretek megkötözve a börtönben! Ti pedig menjetek, vigyétek el házatoknak a gabonát, amelyet vettetek! Aztán hozzátok el hozzám legkisebbik öcséteket, hogy meggyőződhessem szavaitokról, és meg ne haljatok!’’ Úgy tettek tehát, amint mondta. Egymás közt azonban így szóltak: ,,Méltán szenvedjük ezeket, mert vétkeztünk öcsénk ellen! Láttuk lelke szorongását, amikor rimánkodott nekünk, de nem hallgattuk meg, azért jött ránk ez a nyomorúság!’’ Egyikük, Rúben, így szólt: ,,Nem megmondtam-e nektek, hogy ne vétkezzetek a gyermek ellen? De ti nem hallgattatok rám! Lám, most számon kérik a vérét!’’ Nem tudták ugyanis, hogy József érti őket, mert tolmács segítségével beszélt velük. Erre ő egy kissé elfordult és sírt. Aztán visszafordult, és beszélt velük.

Mt 10,1-7
Ezután magához hívta a tizenkét tanítványát. Hatalmat adott nekik a tisztátalan lelkek felett, hogy kiűzzék azokat, és meggyógyítsanak minden betegséget és minden bajt. A tizenkét apostol nevei pedig ezek: az első Simon, akit Péternek neveznek, és András, a testvére, Jakab, Zebedeus fia, és a testvére, János, Fülöp és Bertalan, Tamás és a vámos Máté, Jakab, Alfeus fia, Tádé, a kánaáni Simon, és az iskarióti Júdás, aki el is árulta őt. Ezt a tizenkettőt küldte Jézus, és megparancsolta nekik: ,,A pogányokhoz vezető útra ne térjetek le, és szamaritánus városba ne lépjetek be! Menjetek inkább Izrael házának elveszett juhaihoz! Menjetek és hirdessétek: ,,Elközelgett a mennyek országa!


Milyen szép párhuzam József és Jézus. József, akit atyja annyira szeretett, testvérei irigységből átadják  pénzért a rabszolgakereskedőknek, de Isten meglátogatja kegyelmével.
" Kevés fenyítés után nagy jótéteményekben részesülnek, mert Isten próbára tette és magához méltónak találta őket. 6Mint aranyat a kohóban, megvizsgálta és elfogadta őket égőáldozatul. 7Látogatásuk idején majd felragyognak, és olyanok lesznek, mint a szikra, amely a tarlón tovaharapódzik. 8Nemzetek fölött ítélkeznek majd és népeken uralkodnak; s az Úr lesz a királyuk mindörökre.Bölcs 3,5) 

Jézust tanítványa pénzért átadja Jézust  a Szanhedrinnek az pedig irigységből  a pogányoknak, hogy kivégezzék.
Isten meglátogatta kegyelmével, és
"olyan nevet adott neki, amely fölötte van minden névnek, 10hogy Jézus nevére hajoljon meg minden térd a mennyben, a földön és az alvilágban, 11s minden nyelv hirdesse az Atyaisten dicsőségére, hogy Jézus Krisztus az Úr". Fil 2,6
József kenyeret adott az éhezőknek. Jézus biztat:
Én vagyok az az élő kenyér, amely a mennyből szállt le: ha valaki eszik ebből a kenyérből, élni fog örökké, mert az a kenyér, amelyet én adok oda a világ életéért, az az én testem.” Jn 6,51

József irgalommal fordul testvéreihez, és meghatja testvéreinek bűnbánata.
Jézus  apostola által szól:
" legyetek egymáshoz jóságosak, irgalmasak, bocsássatok meg egymásnak, ahogyan Isten is megbocsátott nektek a Krisztusban".Ef 4,32

Jézus, noha tudta, mi vár rá, és ezt Júdás árulása által kell elszenvednie, neki is megadja a lehetőséget a szűk úton járni. 
És itt kukkanthatunk be Isten mindentudásának titkába. Itt győződhetünk meg róla, hogy hamis az eleve elrendelés gondolata. Ha Isten Júdást eleve a kárhozatra rendelte volna, miért adott volna neki is hatalmat  a tisztátlan lelkek felett, és a gyógyítás hatalmát?
Isten felette áll az időnek, ő az egyetlen valóban létező (mindig volt, van, és mindig lesz), s mivel az idő felett áll, egyszerre látja a kezdettől a világ végéig terjedő idővonalat. Saját képére és hasonlatosságára teremtett, szabad akaratúnak, és így szabadon dönthetünk mellette, vagy ellene. Teremtői léte és az idő teljes birtoklása nyitja meg  bölcsességét.  
A pogányokhoz vezető útra ne térjetek le, és szamaritánus városba ne lépjetek be! 
Ez a világ elmúlik, és elmúlik a kívánsága is. De aki Isten akaratát cselekszi, megmarad örökké.I Jn 2,17
Jézus felszólítása arra utal, hogy ne lépjenek ki a pogány világba, ami a kárhozat lelkéé. A választott nép egysége, mint minta a világ számára elsőrendű fontosságú.
Menjetek és hirdessétek: ,,Elközelgett a mennyek országa!
Ez az az Ige, ami ott, akkor és úgy és annak időszerű, éppen aktuális, amikor, ahol, akinek ahogyan elhangzik. Sokáig gondoltam úgy, hogy ez akkor, ott Jézus szájából volt friss fontos a körülötte állóknak.
Az Ige azonban nem holt betű.
"...amennyivel magasabb az ég a földnél, annyival magasabbak az én útjaim a ti útjaitoknál, az én gondolataim – a ti gondolataitoknál.
10Amint az eső és a hó lehull az égből, és nem tér oda vissza, hanem megöntözi a földet, és termővé, gyümölcsözővé teszi, hogy magot adjon a magvetőnek és kenyeret az éhezőnek, 11éppen úgy lesz a szavammal is, amely ajkamról fakad. Nem tér vissza hozzám eredménytelenül, hanem végbeviszi akaratomat, és eléri, amiért küldtem.
Amikor  te ezt  hallod, és a szívedig hatol, akkor Isten neked üzent. Légy makacs, és kérdezd meg, mire vonatkozik ez a sürgetése. Tudatni fogja veled.



Népszerű bejegyzések ezen a blogon

PRÓFÉCIÁK A VÉGIDŐKRŐL (Jelenések Könyve) 13. rész - Dér Katalin előadása