Életemet adni testvéreimért? Mármint hogy én?

Július 27.
"Abból ismerjük a szeretetet, hogy ő az életet adta értünk; ezért mi is tartozunk azzal, hogy életünket adjuk testvéreinkért." (1Jn 3,16)
"Szerezd meg! Vedd el, ami a tiéd!" Ilyen és ehhez hasonló felszólítások nem csupán a felnőttek világában léteznek. A gyerekek is sokszor ismerik már ezt a hozzáállást: csak magadra gondolj, elég, ha magaddal törődsz. Ilyen világban nem is csoda, ha a gyerekek felnőve a szeretet és a kölcsönösség helyett csupán az önzést ismerik, és csak azt gyakorolják.
Az evangéliumok tanúsága szerint Jézus minden lehetséges alkalommal tükröt tartott az emberi önzés elé. Számára még a nekünk természetesnek tűnő emberi törvényeket, a másik emberen való megtorlás lehetőségét is felülírta egy sokkal erősebb szeretet. A jézusi szeretet a mindenek ellenére való áldozatos szeretet. János apostol ezt a jézusi szeretet állítja a középpontba, hogy életünket ennek a szeretetnek a szempontjából gondoljuk újra.
Azt, hogy mi hogyan éljük meg a szeretetet, vagy hogyan küzdünk annak hiányával, mérjük meg a jézusi szeretet mérlegén. Lássuk meg a szeretet nagyságát a golgotai kereszten, hiszen a legnagyobb szeretet az, ahogyan Jézus ott az életét adta értünk. Nem indít bennünket ez a szeretet elgondolkodásra, önmagunkkal való szembenézésre vagy bűnbánatra? Nem dobban a szívünk, amikor érezzük, hogy van, aki mindennél jobban szeret bennünket, és az életét adta ezért a szeretetért?
Isten igéje ma megmutatja nekünk, hogy az ő irántunk való szeretete semmilyen szempontból sem passzív üzenet. Isten szeretete nem nélkülözi azt a dinamikát, amellyel bennünket nap mint nap szeretne elérni és formálni. Mi sem maradhatunk tétlenek. Ez a szeretet bennünket is formál és alakít. És bár a jánosi levél igehirdető szerzője a végletekig elmenő áldozatvállalásra buzdítja a krisztusi szeretet megtapasztalóit, ebben a buzdításban az is benne van, hogy ezt a hétköznapokban is gyakorolnunk kell. Találjuk meg azokat a lehetőségeket, amikor a szeretet és az áldozatvállalás a mindennapok küzdelmei során is megvalósulhat!
A mai napon is életünket megújító örömüzenet az, hogy Jézus Krisztus értünk hozott áldozata megjeleníti számunkra a szeretet igazi történetét és a szeretet igazi formáját. Ne csupán halvány ábrázolói legyünk ennek a történetnek az egyházban, hanem a krisztusi szeretet igazi és másokhoz is odahajló hírvivői!
Szerző: Pángyánszky Ágnes

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

PRÓFÉCIÁK A VÉGIDŐKRŐL (Jelenések Könyve) 13. rész - Dér Katalin előadása

Déli közös ima